Pret route foto's

Tijdens de Pretorius Route ontmoet u presentaties van buurtgenoten die op een speelse, ontroerende en prikkelende manier hun verhaal vertellen op onverwachte locaties in de Pretoriusstraat. De routes vertrekken vanaf het Steve Bikoplein onder leiding van dichter Albert Hoogendijk (zondag 18 en 25 sept) en de rode dansers (zaterdag 17 en 24 sept).
Hieronder een overzicht van de presentaties die u tijdens de Pretorius Route kunt tegenkomen. Op de dagen zelf is een overzicht beschikbaar met het exacte dagprogramma.

01. Het Afrikanerplein heeft een
transformatie ondergaan. Van een schrale plek zonder ziel naar een bloeiende tuingemeenschap. Deze verandering is niet zomaar gekomen. Buurtbewoonster Judith Hagen vertelt het belang van inspirerende mensen als trekker van dit soort buurtprojecten.

02. Beeldend kunstenaar
Karien van Assendelft is gefascineerd door de mechanismen van alledaagse gesprekken: Hoe wordt alledaagse taal vakmatig of onbewust ingezet om een bepaald contact of machtsverhouding te bewerkstelligen? Voor HEIM schreef zij Huisvredebreukjes, dialogen die plaatsvinden in een woning in de Transvaalbuurt, gebaseerd op verhalen van bewoners en de rol die de ander hierin speelt. Tim de Zwart en Myra de Jong spelen de rol met verve.

03. De Griekse held
Herakles beleefde een aantal gelijke avonturen als Odysseus (te zien in de Odysseus Route). Noud Verhave maakte een serie schilderijen over het leven van Herakles. Een aantal wordt geëxposeerd achter de ramen van avontuurlijke ondernemers in de Pretoriusstraat.

04.
Rıza Altıntas maakt schilderijen van de dromen die hij droomt, fantasievol en kleurrijk. En hij kan er prachtig over vertellen.

05. In de performance ‘
Dido’s Redention’ richt Adelina Reyes zich op het thema van de eenzaamheid en depressie van koningin Dido, veroorzaakt door de dood van haar minnaar Aeneas. De pijn van het verlies leidt tot een verlies van de rede. In een trance reist Dido naar de kosmos, waar ze een nieuwe reden om te leven vindt.

06 Vraag je eigen
verzoeknummer aan, thuis in de huiskamer bij Joenkie Liem en Erik de Groot. Sommigen zingen mee, anderen luisteren knabbelend op een heerlijk kaasstengeltje toe.

07
. Loes Leatemia en Ramon Schleijpen van De Nieuwe Maan Netwerk hebben zich recent in de Transvaal gevestigd. In hun werk staat de ‘ander’ centraal: zij brengen verschillende partijen samen. Hoe zij dat doen en vanuit welke motivatie vertellen zij vanuit hun nieuwe werkplek aan de Pretoriusstraat.

08.
Elisa van Schie maakt beelden die meestal iets met dieren of natuur te maken hebben. Beelden die ook ‘bruikbaar’ kunnen zijn: je kunt er dingen in opbergen. Maar ze zijn ook aaibaar.

09. Nu al weer 4 jaar wordt elke zomer het Krugerplein omgetoverd tot een zandbak. Onder bezielende leiding van Nienke Brokke bouwen kinderen
zandsculpturen. Zij krijgen volop de kans om hun creativiteit uit te leven en hun dromen in zand om te zetten. Lauren Hasties, winnares van de categorie ‘Professionaliteit’ laat tijdens HEIM haar vakmanschap zien.

10. Johanna Rubingh en Frederique de Vin zijn zangeressen die het publiek verrassen met balkonserenades en andere wonderschone liederen.


11. Het
Krugerplein Festijn vindt plaats op 24 september met als thema: Het Verhaal van Transvaal. Iedere buurt heeft zijn eigen geschiedenis en de verhalen die erbij horen. Georganiseerd in opdracht van de Wijkaanpak en in de uitvoerende handen van Sam Reiziger.

12. Graag willen wij u de gidsen voor de HEIM Routes voorstellen:
Albert Hoogendijk. dichter/ fotograaf, organiseert poëziewandelingen, treedt op in café’s en festivals, maakt poëziefilmpjes en de Dromenfabriek waarin het alledaagse bijzonder wordt.
De Rode Dansers zijn uw beweeglijke gidsen op de zaterdagen.
Minstreel
Don Muzer en natuurgids Johan Sturm helpen u Odysseus te vinden.